Szukasz informacji co to jest mochi? Mochi to słodkie kluseczki, zwykle robione z kleistego ryżu bądź mączki ryżowej. W środku zazwyczaj znajduje się nadzienie, które urozmaica ryżowy smak mochi. Zwykle nadzienie ma słodki charakter, jednak w Azji również często spotyka się wytrawne wersje mochi :). W Słodyczowo, sklepie z azjatyckimi słodyczami, znajdziesz jednak deserowe wersje mochi!
12,99 zł
Ryżowe ciastka z nadzieniem malinowym
10,99 zł
Ciastka z miękkim nadzieniem truskawkowym
10,99 zł
Ryżowe ciastka z nadzieniem o smaku brzoskwini
19,99 zł
Kluseczki mochi o smaku owocu marakuja
26,99 zł
Ciastka z nadzieniem truskawki
19,99 zł
Ciastka mochi o smaku pancake z syropem klonowym
25,99 zł
Cena regularna:
44,97 zł
Zestaw 3 smaków mochi: taro, durian i czerwona fasola
11,99 zł
Kluseczki mochi o smaku truskawkowym
26,99 zł
Ryżowe ciastka mochi o smaku jagodowym
26,99 zł
Ryżowe ciastka mochi o smaku orzechowym
26,99 zł
Ciastka z nadzieniem o smaku czerwonej fasoli
19,99 zł
Ciastka mochi o smaku matcha latte
19,99 zł
Ciastka mochi o smaku kremu waniliowego
12,99 zł
Kluseczki mochi z nadzieniem tropikalnym
12,99 zł
Kluseczki o smaku truskawki, pomarańczy i melona
12,99 zł
Azjatyckie mochi o smaku bubble tea
12,99 zł
Kluseczki ryżowe z nadzieniem o smaku kiwi
39,99 zł
Mix kilku różnych smaków azjatyckich mochi
Zastanawiasz się gdzie kupić mochi lub czy gdzie znajdziesz w Polsce sklep z mochi? Świetnie trafiłeś/trafiłaś! W Słodyczowo znajdziesz wiele różnych wariantów mochi, które teraz możesz kupić w naszym sklepie online! Nie potrzebujesz szukać przepisów jak zrobić mochi, możesz kupić oryginalne, azjatyckie wersje!
Znajdziesz u nas przeróżne wersje tych popularnych ciasteczek. Mochi z nadzieniem z czerwonej fasoli, mochi z owocowym nadzieniem, mochi o smaku herbaty bubble tea, a nawet owocowe mochi z białą czekoladą! Wszystko i jeszcze więcej smaków ciasteczek mochi dostępne jest właśnie tutaj. Nie musisz już nic z nimi robić, mochi, które kupisz w Słodyczowo są gotowe do zjedzenia od razu z pudełka. Wiemy, że konsystencja kleistego ryżu może na początku wydawać się dziwna, ale ten przysmak podbija świat, dlatego warto go spróbować!
Jeśli poszukujesz wyjątkowych deserów, które przeniosą Cię wprost do Kraju Kwitnącej Wiśni, to nasza kategoria "Ciastka Mochi" jest idealnym miejscem dla Ciebie. Mochi to tradycyjne japońskie ciastka, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie dzięki swojej wyjątkowej teksturze i różnorodności smaków.
Co to są ciastka mochi i jaki smak ma mochi?
Ciastka mochi to małe kulki lub placki wykonane z kleistego ryżu, znane również jako "mochi-gome". Podczas wykonywania tradycyjnego ciasteczka mochi, ryż jest mielony na pastę, gotowany, a następnie formowany w miękkie, elastyczne ciastka o charakterystycznej, nieco gumowatej konsystencji. Ciasteczka mochi bardzo często zawierają nadzienie - może być ono w wersji wytrawnej lub słodkiej, i głównie to słodkie spotyka się najczęściej. Ciasteczka mochi to również stały element japońskiej kultury anime, słodycze te często można spotkać w serialach czy filmach z motywem Japonii i japońskiej kultury, a w sklepach na całym świecie można znaleźć gotowe słodycze mochi do kupienia, a także sklepy ze świeżym, na miejscu robionym mochi, a nawet deser w formie lodów! Niezależnie od tego, którą wersję mochi wybierzesz dla siebie - warto przetestować różne smaki ciastek mochi. W sklepie Słodyczowo znajdziesz słodycze mochi z owocowym nadzieniem, mochi ze słodką, czerwoną fasolą, a nawet mochi z masłem orzechowym czy z tapioką z bubble tea! Dla bardziej odważnych osób mamy nawet mochi z owocem durian, czyli popularnym, azjatyckim śmierdzącym owocem :). Dlatego warto wypróbować ten popularny deser kuchni azjatyckiej i odkryć wiele smaków mochi, które znajdziesz w sklepie Słodyczowo.
Mochi ma delikatny, lekko słodki smak, który sam w sobie jest dość subtelny, o lekko ryżowym smaku. Jednak to, co naprawdę wyróżnia mochi, to różnorodność nadzień i dodatków, które nadają mu wyjątkowy charakter i smak.
Z czego robi się mochi i jak się robi mochi?
Azjatyckie ciasteczka mochi robi się z kleistego ryżu, znanego jako "mochi-gome". Proces przygotowania mochi polega na mielenie ryżu na pastę, a następnie gotowaniu i formowaniu go w miękkie, elastyczne ciastka. Tradycyjnie ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie ubijany na gładką masę w specjalnym drewnianym moździerzu (usu) za pomocą drewnianego tłuczka (kine). Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, mochi jest formowane w małe kulki lub placki. Dodatkowo, mochi może być nadziewane różnymi składnikami, takimi jak pasta z czerwonej fasoli (anko), owoce, lody, czy różne kremy. W sklepie Słodyczowo znajdziesz gotowe, sprowadzane bezpośrednio z dalekiej Azji słodycze mochi. Wśród najpopularniejszych marek produkujących gotowe ciastka ryżowe mochi znajdziesz mochi z Tajwanu Taiwan Dessert. Wypróbuj różnych smaków mochi i wybierz swój ulubiony! Sprawdź również jak różnią się smakiem te azjatyckie desery z Tajwanu a jak smakują desery i słodkości z Japonii.
Czy mochi je się na surowo? Jak powinno się jeść mochi?
Jeśli kupujesz gotowe mochi w opakowaniu - to tak! Proste kulki mochi często spożywa się same (często zawierają już one nadzienie) lub z dodatkiem sosu sojowego (w wersji na słono) czy cukru. Taki azjatycki deser nie wymaga już większego przygotowania, a słodkie nadzienie w środku sprawia, że ten azjatycki deser może doskonale sprawdzić się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a nawet ciekawy dodatek do spotkania ze znajomymi. Tak więc bez obaw - testuj, próbuj i smakuj deseru z Azji mochi i zobacz jak ten popularny deser potrafi zaskoczyć swoim smakiem. Nie przejmuj się, że ciasteczka mochi mogą nieco przyklejać się do zębów - ich lekko klejąca, nieco gumowata tekstura to znak rozpoznawczy mochi i o ile na opakowaniu nie wskazano inaczej, taki klejący się deser jest gotowy do spożycia. I to jest właśnie ciekawe w smaku!