Tteokbokki to popularne danie koreańskie, znane i uwielbiane zarówno w Korei Południowej, jak i poza jej granicami. Głównym składnikiem tteokbokki są tteok, czyli podłużne kluski ryżowe, gotowane w gęstym, często pikantnym sosie. Stanowi jeden z klasycznych przykładów ulicznej kuchni koreańskiej ("streed food") i jest znane z intensywnego smaku oraz charakterystycznej tekstury przypominającej trochę nasze polskie "kopytka".
Kluseczki w sosie Tteokbokki to doskonały przykład koreańskiej kuchni, łączący prostotę przygotowania z bogactwem smaku i tekstury, co czyni je ulubionym daniem wielu miłośników koreańskiej kuchni na całym świecie. Kluseczki z sosem mogą stanowić świetny pomysł jako obiad, a także ciekawy pomysł na kolację w azjatyckim stylu. Kluseczki tteokbokki w sosie można również posypać żółtym serem i posypać szczypiorkiem, aby dodatkowo urozmaicić ich smak. Brzmi jak ciekawy pomysł na azjatyckie jedzenie? Wiadomka!
Pomysł na kolację w koreańskim stylu
Jeśli brakuje Ci pomysłów na szybki i aromatyczny posiłek, postaw na jedzenie z Azji! Ryżowe kluski tteokbokki w ostrym, a może czosnkowym sosie? Zobacz jakie ciekawe pomysły na kolację, a nawet pomysły na obiad w stylu azjatyckim ma dla Ciebie inspiracja dań z Korei. Street food koreański w Twoim domu zaskoczy Twoich domowników, a podarowane jako prezent dla wielbiciela azjatyckiego jedzenia - niewątpliwie zaskoczy! Kluski ryżowe po azjatycku to zaskakujące połączenie smaków, które kupisz teraz w sklepie Słodyczowo. Jedzenie z Azji topokki instant z dostawą do Twojego domu, dostępne w sklepie z produktami azjatyckimi na obiad Słodyczowo!
Z czego jest tteokbokki?
Głównym składnikiem tteokbokki są tteok, czyli koreańskie kluski ryżowe. Mają one kształt długich, grubych cylindrów i są zarazem miękkie, jak i sprężyste. Kluski są gotowane w gęstym, często pikantnym sosie. Tradycyjnie sos tteokbokki składa się z gochujang (koreańska pasta chili), cukru, sosu sojowego, a czasem rybnej pasty lub bulionu, co nadaje mu intensywny, słodko-ostry smak.
Ryżowe danie z kluseczkami w sosie Topokki często zawiera także dodatki takie jak posiekane warzywa (np. cebula, marchewka), rybne ciastka (eomuk), jajka na twardo, a czasem ser. Tteokbokki jest szczególnie popularne jako przekąska uliczna, ale można je również znaleźć w restauracjach i jako danie domowe. W zależności od regionu i osobistych preferencji, tteokbokki może być bardziej lub mniej pikantne, a także może zawierać różne dodatki. Istnieją także wersje, takie jak "gungjung tteokbokki" (wersja królewska, bez chili), które mają lżejszy i bardziej umiarkowany smak.
Topokki gdzie kupić?
Kluseczki ryżowe w gęstym sosie kupisz w sklepie z koreańską kuchnią Słodyczowo!