
Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw amerykańskiej kuchni jest słynny Mac and Cheese, czyli pszenny makaron, najczęściej typu macaroni (w skrócie nazywany mac), któremu towarzyszy aksamitny, ciągnący się sos na bazie sera. W Polsce makaron ten potocznie występuje pod nazwą ,,kolanka”. Jest on krótki, podłużny i przypomina zgięte w pół rurki, których kształt po ugotowaniu idealnie komponuje się z sosem serowym, tworząc spójną i pyszną całość.
Historia Mac and Cheese
W krajach anglosaskich Mac and Cheese jest integralną częścią kultury zachodniej. Jest on uznawany za narodowe danie zarówno Ameryki, jak i Kanady. Pierwsze pełnowymiarowe przepisy na ten wyjątkowy makaron pojawiły się na początku XIX wieku. Jak podają pewne źródła, prawdopodobnie twórca inspirował się włoskimi makaronami z użyciem tartego sera, jak na przykład spaghetti cacio e pepe. Jednak nie można utożsamiać tych dwóch potraw ze sobą, bowiem Włosi w swoich daniach stawiają na prostotę i lekkość, czego nie można powiedzieć o Mac ‘n Cheese. Amerykański makaron z reguły jest ciężki i nadzwyczajnie sycący, a jego smak bardzo intensywny. Na ten moment ciężko określić, kto był prawdziwym twórcą makaronu. Przez pewien czas chodziła plotka, iż był to ówczesny prezydent USA - Thomas Jefferson, jednak teraz uznaje się tę informację za błędną.
Jednak w historii Mac and Cheese dużą rolę odgrywa również Kanada, bowiem stamtąd pochodzi James Kraft, wynalazca najpopularniejszej wersji makaronu w kultowym, niebieskim pudełku. Mowa oczywiście o Mac and Cheese firmy Kraft Foods, która-zdaniem wielu mieszkańców USA -produkuje najbardziej oryginalną wersję tej potrawy.
James swoją młodość przeżył w Ontario na mlecznej farmie. Wówczas Kanada była jednym z największych producentów sera, szczególnie cheddara. Pewnego dnia mężczyzna zauważył, że ser szybko traci swoją świeżość i zwyczajnie pleśnieje, zwłaszcza podczas transportu w odległe rejony. Postanowił zatem opatentować wersję sera, który dłużej zachowa swoją jakość i smak. W tym celu udał się do Chicago, gdzie zaczął pracować nad swoim projektem.
James Kraft nie miał przy sobie zbyt wielu oszczędności, ale nawet to go nie powstrzymało. Po pewnym czasie, w 1937 roku udało mu się stworzyć wyrób seropodobny, który w krótkim czasie stał się bardzo popularny i lubiany przez amerykańską społeczność, a sam James stał się prekursorem przemysłu mleczarskiego. Wkrótce opatentował również wcześniej wspomniany Mac and Cheese w niebieskim pudełku, czyli wersję popularnego makaronu z udziałem jego sera, który był prosty i szybki w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki znajdowały się w opakowaniu.
Amerykanie wręcz pokochali jego wyroby, które szybko zaczęły znikać ze sklepowych półek. W ten sposób firma Kraft zyskała niezmierną popularność i stała się kultowym producentem amerykańskich makaronów instant. Do teraz produkowane są coraz to nowsze kombinacje smakowe makaronu Mac and Cheese. Dużą rolę w popularyzowaniu tego dania odgrywają również inne firmy, które nieustannie zaskakują nas nietuzinkowymi wersjami smakowymi makaronu.
Rodzaje Mac N Cheese do kupienia w Polsce
Amerykańskie danie instant Mac and Cheese można kupić rownież w Polsce! Poniżej kilka propozycji tego kultowego, amerykańskiego dania w wersji instant:
czyli oryginalna wersja Mac and Cheese firmy Kraft. Wyjątkowy makaron z aksamitnym sosem serowym jest ultra łatwy w przygotowaniu i do tego naprawdę pyszny.
- https://slodyczowo.pl/Kraft-Macaroni-and-Cheese-Triple-Cheese Jest to propozycja dla największych smakoszy sera, czyli kolejna wersja Macaroni and Cheese od marki Kraft, tym razem z potrójną dawką sera, która wywróci Wasze kubki smakowe do góry nogami.
Jak to mówią-sera nigdy za wiele :)
Wiele ciekawych wersji Mac ‘n Cheese ma również marka Cheetos. Jedną z nich jest makaron o smaku Bold Cheese, czyli wybitnie intensywny, kremowy sos serowy w akompaniamencie pszennego makaronu w formie świderków. Dla prawdziwych fanów sera sprawdzi się idealnie!
Mac ‘n Cheese od marki Cheetos o smaku jalapeno to świetna propozycja dla tych, którzy wręcz uwielbiają ostrość i pikanterię w swoim jadłospisie. Połączenie papryczki jalapeno i sera tworzy wyjątkowy smak, który pozytywnie zaskoczy każdego konsumenta.
czyli piekielnie ostry makaron serowy. Jest to Mac and Cheese z unikatową posypką Flamin’ Hot firmy Cheetos, która w połączeniu z sosem serowym tworzy unikatowy, pikantny smak. Jeśli tak jak my uwielbiacie ostre potrawy, koniecznie musicie spróbować tej wersji Mac and Cheese!
Makaron w nieco innej, szybszej wersji o smaku ostrych nachosów od firmy Hamburger Helper. Niespotykane połączenie sera z aromatycznymi nachosami jest wyjątkowo pyszne. Mac and Cheese Spicy Nacho jest zapakowany w poręczny, plastikowy kubeczek, dzięki czemu jest wręcz banalny w przygotowaniu i świetnie nadaje się na długą podróż.
Kolejna propozycja od firmy Hamburger Helper, czyli Pepper Jack Queso. Jest to instant Mac and Cheese o smaku sera pepper jack z dodatkiem pieprzu, który nadaje potrawie wyjątkowego akcentu. Tak jak poprzedni kandydat, jest on zapakowany w poręczny kubeczek, dlatego można go zabrać ze sobą wszędzie, gdzie tylko Was poniesie:)
Przepis na kultowy Mac and Cheese
Mac and Cheese od marki Kraft przez wielu uznawany jest za najpopularniejszą wersję amerykańskiego makaronu z serem. Ich niebieskie pudełko jest wręcz znakiem rozpoznawalnym firmy. Nic dziwnego, że ich danie instant podbiło zachodni rynek. Makaron od Kraft jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale również niezwykle prosty w przygotowaniu. Oto szczegółowy poradnik, jak przyrządzić kremowy makaron serowy z ,,niebieskiego pudełka’’.
Do przygotowania makaronu będą potrzebne:
- 3 szklanki wody,
- 3 łyżki masła bądź margaryny,
- ¼ szklanki mleka
i oczywiście niezastąpione pudełko Mac ‘n Cheese firmy Kraft ;).
W opakowaniu znajduje się pszenny makaron typu macaroni oraz gwóźdź programu-serowy mix przypraw niezbędny do wykonania potrawy.
- Do średniej wielkości garnka należy wlać wodę i zagotować.
- Następnie do gotującej się wody wrzucić makaron znajdujący się w opakowaniu i gotować przez 7-8 minut.
- Ważne jest, aby po ugotowaniu makaronu nie płukać go zimną wodą-ta czynność sprawi, że utraci on na jakości.
- Ugotowany makaron odcedzić i z powrotem umieścić w rondelku.
- Następnie należy dodać masło lub margarynę-wedle uznania i do tego wsypać mieszankę przypraw z opakowania.
- Kolejnym krokiem jest dokładnie wszystko ze sobą wymieszać i gotowe! Można wykładać na talerze i delektować się przepysznym smakiem makaronu :)
Jeśli natomiast zależy Wam na mniejszej kaloryczności potraw, do
Mac ‘n Cheese można dodać dwie łyżki margaryny zamiast trzech oraz użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu-obie wersje smakują tak samo dobrze.
Jak widzicie, Mac and Cheese od Kraft jest naprawdę prosty i szybki, a smak jeszcze bardziej przekona Was do siebie. Spróbujcie i dajcie znać co myślicie. Smacznego!